START BERBLOG

Daisypath Anniversary tickers

17 Mei 2010

PUDING ROTI KARAMEL


Assalammulaikum.Selamat pagi......Oleh kerana streamix kat umah nie macam nyawa2 ikan jer,kejap ok dan sekejap ko,so,tak nak tulis banyak2.....just nak tepek gambo dan resepinya jer...Puding roti karamel nie wat petang semalam untuk minum petang ,tapi siap mengukusnya jam 8 malam...hahaha.Wat makan waktu malam....Resipi nie pun dibuat ikut resipi my friend yg skrg jauh di Aussie...Thanks AZRA,kite masih ingat resipi yg paling senang nie...hehehe.




Puding karamel yg baru di angkat dari periuk kukus......huhuhu


 Puding Karamel yg dah dipotong


 
Dari sudut pandangan atas......




Huhuhu.....puding karamel nie kalo masuk esbok,keras sikit bila nak memotongnya.Masa potong nie,tak sempat nak masuk esbok sebab dah tak sabo nak masuk ke tekak....nampak lembek....hehehehe


Bahan A:

1/2 cawan gula ..dicairkan dan dijadikan cam gula hangus dalam loyang yg nak dikukuskan nanti


Bahan B
1 buku roti [10 keping]
1 tin susu cair
1/2 cwn air
1 biji telur
3 sudu besar susu pekat manis- siapa yg suka manis,bolehlah letak byk sikit.Resipi nie just manis2 buah jer...sebab karamel tu pun dah manis.



Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Gaul rata semua bahan B dan blender sampai roti hancur.
3. Masukkan bancuhan kedalam loyang yg ada gula yg telah dicairkan.
4. Tutupkan loyang dengan plastik glaze nipis.
5. Kukuskan selama 30 minit.
6. Sejukkan dahulu baru di terbalikkan dalam pinggan besar.
7. Sejukkan...hidangkan  sebagai dessert ker...hehehe

Tiada ulasan:

JOM SKODENG KAT "KONGSI RESEPI"

Related Posts with Thumbnails