START BERBLOG

Daisypath Anniversary tickers

7 April 2010

MASAK-MASAK DAN MAKAN-MAKAN

Alhamdulillah, aku dah selamat sampai ke rumahku di Penang nie....Selama 12 hari bercuti-cuti di rumah mak kat JB,selama nie jugak aku dok rileks, makan dan tido.....Hilang sudah dietku bila berada dirumah mak...apalagi kalau pekena hasil air tangan mak....fuhhhhhhhhhhhh,masa nielah kemalasan nak masak memang melanda sebab sengaja nak makan masakan mak...hahahaha.

Kat sini, aku taknaklah tepek resepi sebab just nak letak gambar-gambar makanan yang aku snap semasa berada di rumah makku di JB...


Ubi godok yg di makan time-time hujan lebat hari tu....fuhhhhhh memang sodap,lebih-lebih lagi lawannya dengan bawang goreng ikan bilis dan ikan tenggiri jeruk...........menjilat jari...hehehe

Bawang goreng ikan bilis cili padi yang ditumbuk dan di goreng......stail jawa.Itu kata mak ku yang berketurunan jawa....sedap,sebab rasa pedas,manis dan masin dari ikan bilis tu....memang berbaloi.....tak sampai setengah jam,ubi godok dan sambal nie habis dikerjakan kami 3 beranak...hehehe.


Haaaa....dan di lawankan lagi dengan ikan tenggiri jeruk yang di goreng panas-panas.....huhhhhhh.memang berbaloi masuk ke tekak waktu hujan lebat .Pastu, hirup air kopi pekat.............lagilah ...fuyyyyyyyyyyyo


Air kopi pekat buatan mak.............tak sempat nak alihkan surat khabar yg jadi pengalas tu....terus snap jer gambar....


Apam eno yang dibuat lagi khas untuk mak dan adikku...hehehe


Nugget ayam..........



Inilah dia full set lengkap minum petang hingga ke malam........memang kenyang giler...pastu berlingkar cam ular sawa...lagi best terus tido hujan2 time tu...hahahahaha




                                             Nasi Lemak


                            
Nasi lemak nie di buat pada pagi esoknya........lama tak makan nasi lemak yang mak buat.So, apalagi.........melantak jer kat umah mak masa cuti-cuti tu...hehehehe.

Sambal sotong kembang


Full set lengkap nasi lemak buah bidara....hehehehe

Makan nasi lemak hasil air tangan mak nie...membuatkanku siap tambah sepinggan lagi.....memang cukuplah segala-galanya....nasi lemak yg cukup lemaknya membuatkan badanku  pun naik kilo-kilo dalam tempoh seminggu je berada kat umah mak..hahahaha




MEE REBUS HAJI WAHID DAN OTAK-OTAK JB

Kalau balik JB, tak sah rasanya kalau tak singgah pi makan mee rebus haji wahid yang terkenal kat bandaraya JB nie dan pekena otak-otak....Aku apalagi, amik kesempatan dengan adikku yang tinggal kat Melaka untuk menjamu tekak kat sana. Sanggup tunggu lama sebab,kawasan tempat makan nie sentiasa penuh dengan pelanggan.Bile ada tempat kosong jer,aku dan adikku cepat-cepat pi booking tempat tu.....tak sabo nak makan sebenarya,lebih-lebih lagi,perut nie dah berbunyi mintak diiisi.......


Mee Rebus yang sememeh di pinggan......nampak bebenor aku nie gelojoh.....hahahaha

Tapi tulah.....mee rebus nie memang menjadi favorite kalo kami sekeluarga singgah makan kat tempat nie......nak membuatnya malas.Gi kedai lagi senang,terus makan.....hehehehe


Tiada ulasan:

JOM SKODENG KAT "KONGSI RESEPI"

Related Posts with Thumbnails